Automata daruk

Technológiai folyamatot kiszolgáló vagy veszélyes üzemben dolgozó daruknál előfordul, hogy a folyamatirányító rendszer utasításait követve, emberi beavatkozás nélkül kell mûködniük. Ahhoz, hogy egy daru programozott üzemmódban képes legyen a terhek biztonságos mozgatására, szükség van kiegészítő rendszerek kialakítására. Ezek közül a legfontosabb az a mérő-, és érzékelő rendszer, mely a vezérlõegység számára információt szolgáltat a daru pillanatnyi pozíciójáról és terheltségi állapotáról.

A pontos térbeli helyzet meghatározásához három adatra van szükség: a daru pályán elfoglalt helyzetére, a futómacska pozíciójára és a teher aktuális magassági koordinátájára. A szükséges távolság adatokat hosszmérőrendszer szolgáltatja, melynek kódlécei a pályatartó és a főtartó mentén végigfutnak. A teher magassági helyzete a kötéldobra szerelt abszolút forgás-jeladóból származtatható.

A daru automatikus üzemének megvalósításához szükség van még olyan speciális tehermegfogó berendezésre, mely a mozgatni kívánt teher (pl.: hordó, konténer, betongerenda, bútorlap, hordkeret, szalmabála, stb.) egyedi jellemzõihez van tervezve és képes érzékelni a zárt és nyitott, a terhelt és terheletlen állapotok közötti különbséget.

A rakodási feladat automatizálásához elengedhetetlen, hogy a tárolótérben a rakodásra váró elemek előre meghatározott pozícióban legyenek. Ehhez egy merev fogadószerkezet telepítésére van szükség a tárolótér padlóján.

A rendszert általában kiegészíti egy nagyfelbontású, mozgatható video rendszer, mely lehetővé teszi a kezelő számára az emelési folyamatok vizuális ellenőrzését.

A konténerrakodó daru kétfőtartós, felülfutó futómacskás emelőberendezés. A rakodódaru zárttéri üzemre alkalmas, feladata a daru hatókörzetében konténerek szállítása, mozgatása, a futómacskáról függesztett konténermegfogóval. A rakodódaru kétféle üzemmódban használható, automata üzemmódban számítógépes vezérléssel - az üzem termelésirányító számítógépének utasításai szerint - ill. kézi üzemmódban rádiós vezérléssel. A konténermegfogó nyolc kötélágon a futódaru futómacskájára van felfüggesztve. A megfogószerkezet a konténert - elektrohengerrel működtetett - négy beforduló emelőhorgán keresztül, annak csapjaihoz kapcsolódva emeli meg. A konténermegfogó működtetése a daru vezérlő rendszerén keresztül történik.

A rakodódaru működési területe el van kerítve, ezen a területen belül vannak kialakítva a konténerdokkolók. A terméknek mind a fémszerkezete, mind az elektromos berendezései a legkorszerűbb technológiákkal, ill. a legmegbízhatóbb beszállítók termékeivel készültek, a gyártás során mindvégig szigorú minőségellenőrzés mellett. Ennek eredményeként rendeltetésszerű használat esetén az üzemeltető hosszú időn keresztül egy megbízható, mindig üzemképes berendezéssel számolhat.

Ajánlatkérés